TÜBİTAK 4004 "MİNİK HAVACILAR UÇMAYI ÖĞRENİYOR-2"

Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülmekte olan TÜBİTAK 4004 “Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor-2” projesinde, çocukların ilgilerini çekecek deney ve atölye çalışmaları ile onlara uçakların nasıl uçtuğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır. Uygulanmakta olan proje TÜBİTAK desteklerinden Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları başlığı altında yer almaktadır.  Projenin ilki geçtiğimiz yıl TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olup, 2017-2018 döneminde de projenin desteklenmesine TÜBİTAK tarafından karar verilmiştir.

“Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor-2” projesinde, uçaklara havadayken etki eden dört temel kuvveti aktarabilmek için, çocukların ilgisini çekecek ve onlarda merak uyandıracak 13 adet deney etkinliği tasarlanmıştır. Deney etkinlikleri ve atölye çalışmaları Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı içerisinde bulunan ve çocuklara yönelik bilim iletişimini sağlamayı amaçlayarak yeniden tasarlanan hangar binası içerisinde yapılmaktadır. Deney etkinliklerinin tasarımında eğitim dokümanlarından, uluslararası diğer projelerden, teknik notlardan, uzman görüşlerinden ve havacılık müzeleri kaynaklarından faydalanılmıştır. Deney etkinlikleri toplam 5 modül altında sınıflandırılmaktadır. İlgili modüller uçağa etki eden temel kuvvet ve kavramlara göre belirlenmiştir. Modüller sırasıyla ağırlık, basınç, taşıma, sürükleme ve itki konularına yöneliktir.

Modül Adı

Modülün Tanımı

Kapsamı

Ağırlık

Bir cisme etki eden yer çekimi kuvveti olan ağırlığın çocuklara öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1 oyun etkinliği

Basınç

Açık hava basıncının ve basınç değişiminin etkilerinin doğuracağı sonuçların çocuklara öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Taşıma

Uçağı havada tutan taşıma kuvvetinin ve bu kuvvetinin oluşmasında kanatların rolünün çocuklara öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Sürükleme

Havadaki cisme etki eden sürükleme kuvvetinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

2 deney etkinliği

İtki

Uçağı ileriye taşıyan kuvvet olan itki kuvvetinin ve bu kuvvetin oluşmasında uçakların motorlarının rolünün çocuklara öğretilmesi amaçlanmaktadır.

2 deney etkinliği

1 oyun etkinliği

Proje 16 Ekim 2018 – 1 Kasım 2018 tarihleri arasında uygulanacak olup, Eskişehir ilindeki toplam 9 ilkokuldan 435 öğrenci faydalanacaktır. Katılımcılar 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Projede yer alan okulların listesi aşağıda yer almaktadır:

TÜBİTAK 4004 "Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor"
Projesi Katılımcı Okullar

1 Kasım 2018 Perşembe

Mualla Zeyrek İlkokulu

50

Deney etkinliklerinin tamamlanmasının ardından çocuklara kendi okullarındaki diğer arkadaşlarıyla grup çalışması yapmaları için birer model uçak verilerek yaygın etkinin arttırılması amaçlanmaktadır. Çocukların küçük yaşlardan itibaren havacılığa olan meraklarının artması, havacılık bilimi ve teknolojilerine yatkın düşünen bireylerin yetişmesi projenin uzun vadede beklenen sonucudur.

Proje Ekibi

Görevi