Republic RF-84F Thunderflash Restorasyonu

Türk Hava Kuvvetleri, Republic RF-84F Thunderflash Uçağı Restorasyonu

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Kıbrıs Barış Harekâtı gibi, hem içinde yer alıp görev yaptığı tarihi olaylar, hem de tasarlanan ilk jet keşif uçağı olmasından dolayı havacılık tarihinde çok önemli bir yere sahip, kendine has güzelliğiyle Parkımızın en kıymetli uçaklarından birisi olan Republic RF-84F Thunderflash uçağını orijinal haline getireceğiz. Böylece ülkemizde ilk kez, bir savaş uçağı Hava Kuvvetlerimizde uçtuğu orijinal haliyle sergilenip, görülebilecek. Uçağımızın üstündeki mevcut boya proje kapsamında sökülerek, uçağın uçtuğu zamanlardaki orijinal hali olan alüminyum alaşımı ortaya çıkartılacak ve sonrasında cilalanacak. Sonuçta ayna gibi parlayan bir yüzey elde etmeyi hedefliyoruz. Sonrasında uçağın tüm işaret ve markalamaları da tarihsel açıdan doğru ve gerçeğine uygun bir şekilde yapılacak. Projenin fikir babası, sıkı bir havacılık tutkunu, endüstriyel tasarımcı ve havacılık sanatçısı, aynı zamanda Havacılık Parkının gönüllüsü Sayın Hüseyin Balta’ya müteşekkiriz.

Kuşkusuz işlem süreçleri bu kadar sade ve basit değil. Süreçleri, özgün olması nedeniyle, pek çok kaynaktan, yılların biriktirdiği uzmanlık deneyimlerinden ve uçak üzerinde yaptığımız küçük denemelerden çıkartmak durumunda kaldık. Hazırlık aşamasında çok araştırdık, yurt içi ve dışından pek çok uzmanla görüştük ve çok zaman harcadık. Bu süreçte son derece önemli rolleri olan, askeri uçakların boya sökümü, boyanması ve cilalama konularında son derece deneyimli ve bilgili, sıkı birer havacılık tutkunu, amatör profesyonellerden, Eskişehir Havacılık Kulübü’nün üyeleri, Parkımızın gönüllüleri; Sayın Ebru ERKAYA, Sayın İhsan DURU,  Sayın Cengiz GÜNER ve Sayın Murat YAĞAN’a ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendileri en az havacılık tutkuları kadar gönüllüler... Şüphesiz müzelerin ve Havacılık Parkı gibi yerlerin gelişiminde ve hatta işletilmesinde gönüllüler önemli rol oynuyorlar.

Projeyi, gönüllülerimizin danışmanlığında, cilalama işlerinin deneyimli uzmanları, ünlü bir cilalama el aleti üreticisinin yetkili öğretmeni olan Sayın Baykal BARIŞ ve Sayın Ufuk TOPÇU üstleniyorlar. Kendilerine profesyonel yaklaşımlarından ötürü şimdiden teşekkür ederiz.

Bu özgün ve değerli projeyi belgelendirmemek olmazdı. Süreç Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi personeli tarafından bir belgesel film haline getirilecek. RF-84F uçağımızı bizzat uçuran pilotlardan bakımını yapan teknisyenlere kadar birçok eski havacıyla görüşecekler. Çekilecek belgesel hem kendilerini hem de bizleri heyecanlandırıyor, Üniversitemizin gücünü gösteriyor. Yönetmenliğini Sayın Genco METİN üstlenecek.

Bu projenin hayata geçirilmesinde bizlere inanan, güvenen ve desteğini hiç esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN’a havacılık tutkunları ve gönüllüleri adına teşekkürü bir borç biliyoruz.

Anadolu Üniversitesi olarak envanterimizi geliştirmek ve havaaraçlarını bakımlı tutabilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, çalışacağız...

Doç. Dr. Ender GEREDE

Havacılık Parkı Müdürü

Türk Hava Kuvvetleri, Republic RF-84F Thunderflash Uçağı Restorasyonu Proje Ekibi