Merak Makinesi Şenliği

Bilim iletişimini kendine misyon edinmiş, odak noktasına geleceğimizin güvencesi çocukları koymuş olan Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı (AÜHP) basit ev aletleri ile havacılık temalı deney etkinlikleri düzenlemeyi, STEM türü eğitim programları hazırlayıp öğrencilere sunmayı hedefliyor. Bu kapsamdaki çalışmalar neticesinde Boeing Company ile Bilim Kahramanları Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen “Merak Makinesi” (Curiosity Machine) programı Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı’nın projede uygulayıcı olarak yer almasıyla İstanbul’dan sonra ilk kez Eskişehir’de çocuklarla buluşuyor.

“Merak Makinesi” Programı; çocukların sorgulama, problem çözme becerilerini geliştirip yaratıcılıklarını harekete geçirmeyi, mühendislik ve bilime olan ilgilerini arttırmayı amaçlamaktadır. Program, Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı uzmanları ve Üniversitemiz öğrencilerinin gönüllü desteği ile uygulanmaktadır. Çocuklar gönüllülerin rehberliğinde, basit geri dönüşüm malzemelerinden temel mühendislik prensipleri doğrultusunda havacılık temalı teknolojik tasarımlar yaratırken, tasarımlarının ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını daha detaylı kavramaktadırlar.

Boeing Firması tarafından desteklenen ve Bilim Kahramanları Derneği ile Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkının işbirliği ile gerçekleştirilen “Merak Makinesi” Programı’nın deneme aşaması; Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla Pilot Binbaşı Ali Tekin İlkokulu 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan 23 kişilik bir grupla 24 Nisan 2017 Pazartesi günü başlamıştır. Toplam 6 etkinlikten oluşan program kapsamında öğrenciler havacılık temalı deney ve tasarımlar gerçekleştirmişler, 14 Mayıs 2017 Pazar günü yaptıkları çalışmaları sergileyip velilerine benzer tasarımlar yaptırmışlardır.

Bilim Kahramanları Derneği ile Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı 2017-2018 öğretim yılında Boeing tarafından finanse edilen Merak Makinesi Programını Eskişehir’de daha fazla çocuğa ulaştırmayı planlamaktadır. Fotoğraflar için tıklayınız.